حجم مبنا چیست و چگونه تعیین می شود ؟
حجم مبنا چیست و چگونه تعیین می شود ؟
سلام هومانی ها با سری مجموعه مقالات علم مالی و سرمایه گذاری در خدمت شما عزیزان هستیم. در این قسمت می خواهیم بگوییم حجم مبنا چیست و چگونه حساب میشود. حجم مبنا چیست؟
حجم مبنا حداقل تعداد سهام یک شرکت می باشد که در طول روز باید معامله شود تا قیمت پایانی بتواند بطور کامل با قیمت آخرین معامله در محدوده دامنه نوسان تطبیق پیدا کند. ( قیمت پایانی میانگین وزنی قیمت های معامله شده در طی روز می باشد که با حجم مبنا در ارتباط است.)
حجم مبنا هر چقدر تعداد سهام معامله شده کمتر از حجم مبنا باشد قیمت پایانی نیز به همان نسبت کمتر نوسان می کند برای درک بهتر موضوع اجازه دهید با یک مثال بحث را ادامه دهیم: مثال : فرض کنید بازه مجاز معاملات سهام یک شرکت در روز شنبه از 950 ریال تا 1050 ریال بوده و حجم مبنای آن 2000 سهم باشد. اگر حجم معاملات سهام کمتر از حجم مبنا باشد مثلا 800 برگه سهم با میانگین وزنی قیمت 1030 ریال معامله شده باشد،
قیمت پایانی عبارت است از : قیمت پایانی روز قبل + [حجم مبنا / (تعداد سهام معامله شده * (قیمت پایانی روز قبل – میانگین وزنی قیمت معامله شده))] = قیمت پایانی با توجه به داده های زیر : میانگین وزنی قیمت معامله شده (1030 ریال) قیمت پایانی روز قبل (1000 ریال) تعداد معامله شده (800 برگه سهم) حجم مبنا (2000 سهم) قیمت پایانی برابر با 1012 ریال خواهد بود.
اگر حجم معاملات سهام بیشتر از حجم مبنا باشد : قیمت پایانی برابر است با میانگین وزنی قیمتهای معامله شده. چگونه حجم مبنا را بدست می اورند؟ تا قبل از اسفند ماه سال 1393 حجم مبنا برای هر سهمی عدد ثابتی بوده است و هر سال توسط شرکت مدیریت فناوری بورس محاسبه می شد . اما در حال حاضر حجم مبنا به صورت هفتگی محاسبه می شود که این قانون از اسفند ماه سال 1393 همچنان پابرجاست . حجم مبنای تمامی شرکت های بورسی برابر 0?0004 تعداد سهام شرکت است .
حداکثر ارزش حجم مبنا می بایست 10 میلیارد ریال و حداقل 500 میلیون ریال باشد . برای محاسبه حجم مبنا به صورت زیر عمل می کنیم : ابتدا تعداد سهام شرکت را در عدد 4 ضرب کرده و بر عدد 10000 تقسیم می کنیم که عدد بدست امده حجم مبنای ما خواهد بود . اما لازم است که یک نکته را رعایت کنیم عدد بدست امده را در قیمت پایانی روز چهارشنبه ضرب کنیم :
1 – اگر عدد بدست امده در اخرین روز کاری یعنی چهارشنبه عددی بین 500 میلیون ریال و 10 میلیارد ریال بود حجم مبنای ما برای روز شنبه همان عدد بدست امده در بالا می باشد .
2- اگر عدد بدست امده کمتر از 500 میلیون ریال بود برای روز شنبه حجم مبنا برابر خواهد بود با 500 میلیون ریال تقسیم بر قیمت پایانی روز چهارشنبه .
3- اگر عدد بدست امده بیشتر از 10 میلیارد ریال بود برای روز شنبه حجم مبنای ما برابر خواهد بود 10 میلیارد ریال تقسیم بر قیمت پایانی روز چهارشنبه .
امیدوارم از مطلب بالا لذت برده باشید ……. سایر مقالات علم مالی و سرمایه گذاری را در هومان بخوانید دلایل کاهش ارزش پول ارزش دفتری و ارزش اسمی و ارزش بازاری سهام چیست؟
پاسخ سوالات متداول بورس دوره آموزشی گرافیک برای کارآموزان هومانی 12 مزیت و 6 عیب حذف صفر پول ملی/تورم با حذف صفر مهار نمیشود